Salderen: hoe werkt het precies?

8 april '24

Bij de meeste nieuwbouwwoningen wordt (een groot deel van de) energie opgewekt door middel van zonnepanelen op het dak. Wanneer je meer energie opwekt dan dat je op dat moment verbruikt, lever je een deel van de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Op het moment dat je de stroom nodig hebt, kun je deze van het net afhalen. Je streept het dus als het ware tegen elkaar weg en dat heet salderen.

Meer energie opwekken dan dat je verbruikt

De meeste stroom wordt over het algemeen overdag in de zomer opgewekt. Dit zijn meestal momenten dat je niet het meeste stroom verbruikt. Dit gebeurt voornamelijk ’s avonds en in de winter. Bij salderen kun je de stroom die je in de zomer overhoudt, verrekenen met de stroom die je in de winter nodig hebt. Hierdoor hoef je dus minder of geen extra stroom in te kopen bij de energieleverancier.

image alt

Terugleverkosten

Wanneer je stroom terug levert aan een energiebedrijf, betaal je mogelijk terugleverkosten. Wat deze kosten zijn verschilt per bedrijf. Sommige energiebedrijven vragen een vast bedrag per maand, ongeacht hoeveel stroom je teruggeeft. Andere bedrijven berekenen het per aantal kilowattuur. Niet alle bedrijven rekenen hier kosten voor, kijk dus even goed naar de energieleverancier waar jij bij aangesloten bent. Dat je als zonnepaneelbezitter soms hoge terugleverkosten moet betalen betekent overigens niet dat je geen financieel voordeel haalt uit zonnepanelen. Je bespaart nog steeds op je energierekening vanwege het deel dat je direct zelf verbruikt en het salderen van de belasting. Ook ben je minder afhankelijk van het energiebedrijf en de schommelingen in energieprijzen. Tip: kijk goed naar je eigen behoefte en bepaal door middel van een online energievergelijker welke leverancier bij jou past.

Terugleververgoeding

Wek je meer energie op dan dat je uiteindelijk onderaan de streep nodig hebt? Dan ontvang je aan het einde van een jaar een relatief kleine terugleververgoeding van de energieleverancier. De vergoeding hiervan verschilt per energiebedrijf.

Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Recentelijk is besloten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen voorlopig blijft bestaan. Het kabinet wilde de regeling langzaam afbouwen waarbij het percentage stroom dat teruggeleverd kan worden steeds lager werd totdat het in 2031 helemaal niet meer mogelijk zou zijn om te salderen. Dit wetsvoorstel is verworpen door de Eerste Kamer.

Meer lezen over de salderingsregeling? Bekijk dan eens dit artikel van Milieu Centraal.

Ook wonen in Aan het Pad? Ontdek het aanbod!
Meer nieuws lezen? Bekijk alle nieuwsberichten